Je sledování Youtube pro děti vhodné?

S technologií se dnes setkávají díky svým rodičům i úplně malé děti. Část matek a otců bere zabavení potomka například u Youtube jako možnost, jak mít chvilku klidu a udělat i nějakou tu nutnou domácí práci. Co se tím ale dítě naučí?
 
Je pravda, že na Youtube se dá najít video prakticky pro každé dítě, od všemožných pohádek po písničky. To není tak odlišné od situace, kdy dnes už starší generaci zase jejich rodiče posadili před televizi a pustili na kazetě nahranou pohádku. Přesto má sledování videí na internetu svá specifika.
 děti hrající si u vody
První z nich je vhodnost videí. Pokud dítě necháte samotné, snadno se několika kliknutími může byť náhodou dostat k obsahu, který není zrovna vhodný pro jeho věkovou kategorii. Nutné je počítat i s možností, že Youtuber, který dosud přidával obsah vhodný pro děti, se rozhodne změnit zaměření a dělat videa zaměřená na starší generaci.
 
Ale i ty starší, které už umí číst, je třeba hlídat. Zatímco video totiž může být nezávadné, lidé v komentářích už tak slušní být nemusí. Navíc tu máme opět i možnost náhodného nalezení nevhodného vida. Dítě se například chce podívat na video o Harry Potterovi. A jedním z výsledků může být parodie 18 +.
 
Pravdou je, že většina odrostlejších dětí kolem 10 let nejraději sleduje tzv. „let´s playe“, tedy videa, kdy sledují jiného hráče hrát hru. Proč je to baví, když si mohou hru zahrát sami? Je například možné, že danou hru nemají. Ale nenechme se zmást, ve většině případů se tyto typy videí sledují pro hráčovy reakce a komentování situací, do kterých se ve hře dostane. Na tom všem samozřejmě není nic špatného (pokud daný hráč nepoužívá ostřejší výrazy). Je však možné, že se rozhodne hrát hru, která pro děti není zrovna vhodná.
děti hrající počítačovou hru
 
Je sice pravda, že i na Youtube se toho lze poměrně dost naučit, a můžeme tu najít i poměrně dost vzdělávacího obsahu. Ale ruku na srdce, čí potomek se na takovýto obsah dívá? A tak tento web nemá pro děti, kromě jejich zabavení, žádný význam.
 
Ale co rodiče? Ti to přeci dělají pro to, aby si mohli od svého potomka odpočinout. Ovšem vzhledem k výše popsanému se opravdu nedoporučuje nechávat dítě volně sledovat videa, i když máte nastaven rodičovský zámek. Proto si ani tehdy od svého dítěte neodpočinou.
 
Jak tedy dítě zabavit? Jednoduše – místo videí mu dát hračky na hraní. Každá hra zároveň i něco naučí, a pokud si hraje samo například s plyšáky, tak zase rozvíjí svou fantazii při vymýšlení různých příběhů. A to je něco, co žádné video nenahradí.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup